den 10 april 2021

  

 

 

Om Annakroni

 
Annakroni är resultatet av många års tankar och timmar vid symaskinen. Här förenas mina intressen för kvinnohistoria, släktforskning, handarbete och konsthantverk.

Förspilld kvinnokraft har man kallat det, alla små dukar och knypplade spetsar som inte passar in i våra minimalistiska hem. Vem har inte tittat in i ett linneskåp med en klump i magen och undrat, vad ska vi göra med allt det här sen?
 
Släpp in lite ljus och luft i skåpen och låt gömmorna bli en ny källa till glädje.

 
Anna Emanuelson

  

Kvinnohistoria

 
I traditionell historiebeskrivning lär vi oss om krig, maktskiften och om de stora tekniska framstegen. Ofta är det de stora männens historia. Kvinnohistoria är att lyfta fram gömda och glömda kvinnor, den roll de spelat under århundraden och de villkor de har levt under. Där hittar vi paralleller till många av dom frågor som är aktuella världen över än idag; jämställdhet, abort, tvångsäktenskap mm.

 
Boktips: Den mörka kontinenten av Karin Johannisson

Släktforskning

 
Att släktforska är att lära känna sin egen historia. När man spårar sitt eget ursprung och sin egen släkt, hamnar man mitt i historien. Man möter både dom stora händelserna som krig och hungersnöd, men också den lilla människans öde. Man behöver inte gå längre än till sina egna mor- och farföräldrar för att upptäcka att levnadsvillkoren och vår kultur var helt annorlunda.

 
Boktips: Släktforska steg för steg av Per Clementsson och Kjell Andersson

Handarbete

 
Stavgång, yoga och spikmattor... exempel på avspänning för den moderna människan. Men även handarbete fungerar som meditation. När alla tankarna koncentreras på nål och tråd finns ingen plats för oro och stress. När meditiationsstunden är över belönas man dessutom med glädjen att någonting har skapats. I bästa fall någonting vackert.
 

Boktips: Bonniers stora bok om Broderi - En guide till den långsamma lyckan

Konsthantverk och om behovet att göra vackert 

 
Det mest fascinerande konsthantverk jag någonsin sett, är de lapptäcken som tillverkas av Amishkvinnorna i USA. I den strikta Amishkulturen är det inte tillåtet att använda mönstrade tyger. Men driften att skapa skönhet går inte att kväva. Förbudet ledde tvärtom till att man skapade massor av fantastiska mönster genom att sy ihop små lappar av de enfärgade tygerna till lapptäcken.

 
Boktips: The Amish Circle Quilt av Rosemary Youngs

 
 

 

 

 

Privacy Statement  |  Terms Of Use
Copyright (c) 2021 Annakroni